EtätyöMonitilatoimistotYhteisöllisyys

Etätyön ja monipaikkaisuuden vaikutukset yhteisöllisyyteen

Etätyön lisääntyessä ja monitilatoimistojen yleistyessä on tärkeää huolehtia työn yhteisöllisyydestä. Yhteisöllisyydessä on kyse yhteenkuulumisen tunteesta, ja se on tärkeä voimavara- ja motivaatiotekijä työssä. Yhteisöllisyyteen nivoutuvat myös luottamus, arvostuksen tunteen kokemukset, me-henki ja rakentava vuorovaikutus. Yhteisöllisyys ilmenee hyvänä fiiliksenä ja sujuvana yhteistyönä.

Etäisyyden lisääntyessä työn tehtävä- ja asiakeskeisyys lisääntyy. Toimistolla nähdään kollegoita, mutta harvoin ollaan enää kaikki yhtä aikaa paikalla. Monitilatoimistossakin iso osa vuorovaikutuksesta ehkä hoidetaan sähköpostitse ja muiden digitaalisten välineiden kautta. Omassa työssä on todennäköisesti sosiaalista kanssakäymistä ja vuorovaikutusta, mutta ei oman tiimin tai yksikön kesken.

Kuitenkin tuo oman porukan yhteisöllisyys on tärkeää juuri jaksamisen näkökulmasta. Voimavarojen määrään vaikuttaa se, miten yksilö kokee saavansa työssään tukea muulta työyhteisöltä. Työ kuormittaa paljon vähemmän, kun henkilöstä tuntuu, että hänen osaamistaan ja työpanostaan sekä häntä henkilönä arvostetaan, hän saa tarvittaessa apua ja kannustusta esimieheltä, kollegiaalista tukea ja apua työkavereilta sekä palautetta aikaansaannoksistaan. Tämän sosiaalisen tuen ollessa kunnossa, muutokset, kiiretilanteet ja muut työn stressitekijät kuormittavat huomattavasti vähemmän.

Yhteisöllisyys syntyy ja pysyy yllä helpommin, kun tapaamme usein kasvotusten. Se ei silti automaattisesti ole olemassa, vaikka tapaisimmekin joka päivä samalla toimistolla. Etätyö ja monessa eri toimipisteessä toimiminen ei silti tarvitse olla ongelma yhteisöllisyyden näkökulmasta. Tutkimusten mukaan psyykkinen läheisyyden tunne on merkittävämpi kuin se, että nähdään usein. Etätyön ja monitilatoimistojen seurauksena asiaan on kuitenkin syytä kiinnittää huomiota ja miettiä, miten varmistamme yhteisöllisyyden säilymisen.

Vinkkejä yhteisöllisyyden ylläpitämiseen tai rakentamiseen eri tilanteissa löydät täältä

 

Tutustu tekstin kirjoittajaan

Ulla Vilkman

Etäjohtamisen ja etätyön asiantuntija

  • Sparraa johtoryhmille ja esimiehille osaamista etäjohtamiseen, kehittää tiimityötä yhteistyön parantamiseksi sekä valmentaa yksilöitä tulevaisuuden työelämätaitoihin
  • Aiemmin kokemusta projektitiimien, verkostojen ja vapaaehtoistyön johtamisesta
  • Etäjohtaminen – Tulosta joustavalla työllä -kirjan kirjoittaja
  • Supervoima: vahva kokemus etäjohtamisen valmentamisesta niin yrityksissä kuin julkisella sektorilla

Valmennuskielet:

englanti, suomi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *